Motto:


Menirea dintai a femeii este de a da nastere. Numai asa viata isi justifica continuitatea...







Menirea de mama este poate cel mai greu, profund si responsabil dar din tot ce poate fi oferit de viata. O lupta continua intre fericire, suferinta, este de la sine inteles ca a da viata este cel mai dificil si cel mai nobil examen sustinut de femeie. A fi mama este tocmai rezultatul acestui examen.







Ce fel de mama sunt? Alegerea este in bratele tale...doar deschide-ti sufletul, priveste-l si o sa simti!







Nenumaratelor femei care aleg aceasta provocare: misiunea de mama...







(De la un suflet de mama...)







sâmbătă, 23 ianuarie 2010

TEMPERATURA CRESCUTA. FEBRA. HIPERTERMIA

TEMPERATURA CRESCUTA. FEBRA. HIPERTERMIA
- Cum se pierde caldura?
- Cum creste temperatura corpului?
- Febra ramane totusi principalul motiv de prezentare la medic a sugarului si copilului mic!
- Febra poate fi uneori benefica, necesara in anumite afectiuni, nu trebuie considerata un pericol!
- Cum si ce se urmareste?
-Atentie parinti!
Nu se administreaza copiilor antibiotic fara prescriptie medicala si fara examene clinice !

- Ce se intampla in cazul unei febre de origine necunoscute?
- Hipertermia ramane urgenta majora a acestei teme.
- Masurarea corecta a temperaturii copilului mic.
- Ce se urmareste? Valori normale ale temperaturii corpului si tipuri de febra
- Ce se evita in momentul depistarii unei perioade febrile?

De multe ori temperatura crescuta a corpului se confunda cu febra si chiar hipertermia. Temperatura corpului este mentinuta in limite normale printr-un sistem termoreglator. Producerea de caldura depinde de rata metabolismului bazal care poate fi influentata de varsta, statusul endocrin tiroidian, temperatura mediului inconjurator, activitatea fizica si tonusul muscular.

Cum se pierde caldura?
60% prin radiatie(diferenta dintre temperatura suprafetelor);
25% prin evaporare(perspiratia insensibila si sudoratia);
15% prin conductie(contactul direct) si convectie(curentii de aer).

Cum creste temperatura corpului?
Creste nivelul punctului de reglare termica din hipotalamusul anterior sub actiunea prostaglandinelor(infectii, boli de colagen, malignitati), rezulta o febra de 41 grade Celsius;
Producerea excesiva de caldura ce depaseste pierderea(intoxicatie salicilica, hipertiroidism, temperatura excesiva a mediului inconjurator, hipertermia maligna), rezulta hipertermia cu temperaturi peste 41 grade Celsius;
Afectarea sistemului de pierdere a caldurii(displazia ectodermala anhidrotica, socul caloric, intoxicatia cu anticolinergice, fenotiazine, drogurile strazii/LSD), rezulta hipertermia cu temperaturi peste 41 grade Celsius.
Temperatura corpului copilului mic poate creste usor, fara sa fie considerata febra, datorita unor cauze fiziologice ce intervin in evolutia normala a corpului: cresterea dintilor, reactie post- vaccinare, in timpul mesei sau dupa alaptarea la san, daca copilul este in mod normal agitat, temperatura corpului creste usor, uneori dupa imbaiere temperatura corpului creste, sau dupa plansete indelungi, fara a fi considerate cazuri patologice.

Febra ramane totusi principalul motiv de prezentare la medic a sugarului si copilului mic!
Febra este considerata temperatura corpului crescuta peste normal: 36,1-37,8 grade Celsius, cu anumite variatii(dimineata valori mai mici decat seara, variatii de varsta-la varsta mai mica valorile normale sunt mai mari, variatii in functie de efortul fizic).
Este foarte interesant si in acelasi timp alarmant felul in care apare uneori febra la copilul mic si anume, intr-un mod acut, fara a se anunta in vreun fel. Exista si cazuri cand apare ca un simptom cu evolutie prelungita.
Parintii supraestimeaza febra uneori si se tem de consecintele unei febre moderate, este acea febra experimentata de copii, rezultatul consta in tratament inutil, vizite repetate la medic, nopti nedormite, tot acest tablou este numit de medici "fobia de febra".
De-a lungul timpului s-au nascut un fel de legende din aceasta fobie:
Febra provoaca lezarea creierului(este gresit, febra naturala din infectiile bacteriene/virale nu trece de 40 grade Celsius, iar febra de 40-41 grade Celsius este periculoasa);
Febra netratata ajunge la 41-42 grade Celsius( chiar si aand este netratata, termostatul central mentine febra din infectii in limite normale);
Febra netratata va cauza convulsii( doar 4% din cazuri febra, poate provoca convulsii);
Orice febra este periculoasa(febra este semnul ca organismul lupta cu un antigen si creeaza anticorpi, astfel incetineste inmultirea virusilor/bacteriilor).
Febra poate fi uneori benefica, necesara in anumite afectiuni, nu trebuie considerata un pericol!
Fiind de mai multe tipuri(cu diverse cauze), un copil febril trebuie atent urmarit pentru a se face o diagnosticare corecta. Astel, trebuie urmarit si stabilit daca febra are cauza infectioasa, sau neinfectiosa, daca etiologia este bacteriana sau nebacteriana, precum si localizarea anatomica a procesului febril.

Cum si ce se urmareste?
- Durata si marimea febrei;
- Simptome asociate(cefalee, tuse, varsaturi, rash-uri);
- Modificari de comportament(iritabilitate, letargie);
- Expunerea la boala in familie sau contactul cu alti copii bolnavi;
- Observarea atenta a semnelor vitale, a starii de hidratare, a starii mentale, prezenta unei suferinte cardiace, splenomegalie, modificari neurologice(rigiditatea cefei, convulsii), sunt extrem de importante pentru ca in functie de acestea va fi nevoie de spitalizare si de investigatii paraclinice.
Ce se mai poate urmari de aproape sunt semnele distinctive ce pot defini o boala severa:
- calitatea tipatului,
- reactia la parinti,
- vioiciunea,
- culoarea pielii,
- starea de hidratare,
- consolabilitatea.
Copiii mici(6-24 luni) ce prezinta o febra fara semne de localizare, precum si cei cu febra peste 40 grade Celsius, sunt suspecti cu risc mare de Bacteriemie Oculta si in acest caz este nevoie de confirmare. Diagnosticul se va face prin diverse teste la recomandarea medicului.
Tratamentul pentru bacteriemiile oculte ramane antibioticul.

Atentie parinti!
Nu se administreaza copiilor antibiotic fara prescriptie medicala si fara examene clinice !

Administrarea antibioticelor si antipireticelor are efecte negative asupra diagnosticarii tipului de febra, poate da rezultate negative la o antibiograma, afectand in mod direct evaluarea clinica.
Se poate vorbi de un prognostic excelent in bacteriemii: 75% din cazuri se vindeca complet, 25% exista risc de complicatii(meningite, celulite, osteoartrite septice, bacteriemii persistente).

Ce se intampla in cazul unei febre de origine necunoscute?
Aceasta forma de febra pune pediatrul in fata unei diagnosticari complicate. Cand o febra semnificativa(peste 38,5 grade Celsius) se prelungeste peste 2 saptamani si cu toate ca se efectueaza un examen clinic atent, se poate defini o febra de origine necunoscuta. Cauzele sunt in general boli infectioase, boli ale tesutului conjunctiv, boli neoplazice, in cele mai multe cazuri, diagnosticul nici nu este definit si oricum febra se rezolva spontan.
Ce este important de urmarit in cazul unei febre de origine necunoscuta:
- Curba ponderala stationara sau semnificativ descendenta, poate diagnostica o boala inflamatorie cronica intestinala;
- Durerile articulare si rash-ul poate sugera o colagenoza;
- Bolile hepatice, in trecut transfuzii de sange, pot diagnostica o hepatita virala sau infectie HIV;
- O interventie chirurgicala recenta poate sugera o infectie oculta;
- Contactul cu animale poate indica: bruceloza, leptospiroza, toxoplasmoza, boala zgariaturii de pisica, ornitoza;
- Calatorii in Africa, India, Asia(malarie, amoebioza, schistostomiaza), pot declansa boli dupa mai multi ani;
- Sexul este o modalitate de diagnosticare a anumitor afectiuni(bolile autoimune apar mai frecvent la fete, iar anumite deficiente imune apar numai la baieti);
- Varsta(nou-nascutii si sugarii sunt mai predispusi la infectii straptococice de tip B si Listeria monocytogenes).
In afara acestor criterii, examenul fizic permanent este foarte important si trebuie repetat, in multe cazuri s-au constatat modificari importante inca de la debut: asa cum la unii copii un rash caracterizeaza o ARJ, la altii un rash perineal poate sugera un sindrom Kawasaki; un rash seboreic poate sugera o histiocitoza, iar o eruptie purpurica, petesiala, poate sugera o endocardita bacteriana sau vasculita sistemica; adenopatia generalizata, hepatosplenomegalia sugereaza o infectie virala, dar si o colagenoza, o malignitate sau SIDA; adenopatia localizata indica o infectie bacteriana sau malignitate; artralgiile pot sugera o colagenoza, o artrita toxica, septica, dar si artrite reactive din bruceloza, shigeloza, gonoree, hepatita virala.
Tuseul rectal reprezinta un criteriu de diagnosticare important in febrele de origine necunoscuta, astfel se pot depista abcese, tumori, adenopatii pelviabdominale, sangarari oculte. Diagnosticarea se va face prin numeroase teste de laborator, recomandate de catre medic, in functie de rezultatul carora se va prescrie si tratamentul specific.
Spitalizarea este importanta si indicata la copiii foarte mici si la cei care au simptome sistemice severe ce duc la o crestere defectuoasa(chiar stoparea cresterii), in aceste fel se poate urmari anamneza, examenele clinice, precum si eliminarea unei eventuale pseudofebre. Pseudofebra poate fi rezultatul unei supravegheri gresite din partea parintilor: o gresita interpretare a temperaturii corpului, netermometrizare, termometrizare dupa ingerarea de alimente calde sau dupa ce a fost foarte gros imbracat, citirea falsa a termometrului. Daca acesti factori sunt atinsi pe parcursul a 2 saptamani, se poate stabili o febra falsa.

Hipertermia ramane urgenta majora a acestei teme.
Ea reprezinta o crestere a temperaturii peste 41-45 grade Celsius, cu punct de reglare termica normal din hipotalamusul anterior. O temperatura mai mare de 42 grade Clesius reprezinta o toxina pentru celule si afecteaza intreaga structura celulara si implicit functionarea acesteia. Se poate vorbi despre 3 sindroame hipertermice:
Socul caloric de efort(copiii sanatosi, dar care au trecut printr-un efort fizic intens intr-un mediu cu temperatura si umiditate crescuta).
Socul caloric clasic(in tulburari fizice si psihice grave, infectii ale SNC, intoxicatia cu atropina- aspirina-amfetamina).
Hipertemia maligna provocata de anestezice.
Ce se intampla cu organismul cand se instaleaza hipertermia:
- deshidratare-hemoconcentratie, hipoxie si acidoza metabolica;
- hepatotoxicitate, ulceratii gastrointestinale;
- disfunctie trombocitara cu sangerare anormala;
- insuficienta renala acuta;
- detresa respiratorie si cardiaca.
Hipertermia necesita tratament de urgenta!
Se urmareste scaderea rapida a temperaturii corpului prin evaporare si convectie. In aceste cazuri agentii antipiretici sunt ineficienti, deoarece punctul termic este normal. Iata ce mijloace de racire rapida sunt cele mai la indemana si eficiente:
- Imersia sau frectia cu apa rece ca gheata, este o procedura extrem de riscanta, creeaza disconfort copilului, riscul de colaps cardiovascular este mare, dar adeseori aceasta metoda salveaza viata. Baile progresiv racite se folosesc in cazul sugarilor foarte mici, in bolile hepatice severe, in cazul existentei unui istoric de hipersensibilitate la antipiretice. Baile reci asociate cu antipiretice se folosesc in cazul in care febra sare de 40 grade Celsius, istoric de convulsii febrile sau boli cu afectare cerebrala-neurologica, in infectii si supraincalzire, in soc septic. Baile reci si clorpromazina sunt folosite in sindroamele hipertermice.
- Racirea centrala prin spalatura gastrica, vezicala sau clisma cu ser fiziologic la 9- 20 grade Celsius.

- Medicii asociaza medicatie adjuvanta in mijloacele de racire rapida pentru inhibarea producerii de caldura prin frison si a efectului de depresie la nivelul hipotalamusului.
- In caz de agitatie grava, se folosesc sedative(gen fenobarbital, cloralhidrat).
Aceste masuri de racire rapida se urmaresc cu mare atentie si se opresc in momentul in care temperatura corpului ajunge la 39 grade Celsius.

Masurarea corecta a temperaturii copilului mic.
O problema de care se izbesc multi parinti este masurarea temperaturii corporale a copilului in mod corect. Locurile in care se poate masura temperatura corpului sunt: axila, plica inghinala, cavitatea bucala, rect, vagin. Corect temperatura copilului mic se masoara in rect. La nou-nascut si copilul mic, temperatura normala a corpului este de 36,1-37,8 grade Celsius. Prin masurarea temperaturii in cavitati inchise, valorile sunt cu 0,3-0,5 grade Celsius mai mari decat cele axilare.
Pentru masurarea in cavitatea rectala, termometrul se lubrifiaza inainte de utilizare, copilul este asezat in decubit dorsal cu picioarele ridicate, sau in decubit ventral si poate fi tinut in brate cu grija(se poate gasi usor o metoda simpla, fara a chinui copilul). Nu se introduce brusc termometrul pentru ca se risca lezarea peretilor rectali, metoda este de inaintare usoara, prin rotatie si se va mentine 3 minute, dupa care se citeste valoare. Corect temperatura se masoara dimineata intre orele 7-8 si dupa-amiaza intre orele 18-19, dar daca este un caz special ce necesita o urmarire atenta, se va masura temperatura ori de cate ori este nevoie.
Ce se urmareste? Valori normale ale temperaturii corpului si tipuri de febra
- Nou-nascutul si copilul mic: 36,1-37,8 grade Celsius;
- Subfebrilitate: 37-38 grade Celsius;
- Febra moderata: 38-39 grade Celsius;
- Febra ridicata: 39-40 grade Celsius;
- Hiperpirexie: peste 40 grade Celsius.
In inregistrarea acestor valori se tine cont de diferentele de 0,3-0,5 grade mai mult seara fata de dimineata.
- Febra intermitenta: dimineata sub 38 grade Celsius, seara peste 39-40 grade Celsius; este febra din septicemie, osteomielita, supuratii pleuro-pulmonare;
- Febra remitenta: dimineata 38-38,5 grade Celsius, seara peste 39 grade Celsius; in boli eruptive(infecto-contagioase), boli virotice;
- Febra in platou: dimineata 39-40 grade Celsius cu mici oscilatii, seara 39-40 grade Celsius(plus 0,5-0,8); febra tifoida, diseminari tuberculoase;
- Febra recurenta: 4-6 zile de febra, asociate cu 4-6 zile de afebrilitate, cu trecere brusca intre ele;
- Febra ondulanta: ca si febra recurenta, doar ca trecerea intre perioade este lenta;
- Febra terta: din 48 in 48 de ore(prima si a treia zi) se inregistreaza febra; este prezenta in malaria data de Plasmodium Vivax(terta benigna).
Semne si simptome alarmante care insotesc febra la copilul mic: frison, cefalee, varsaturi, convulsii febrile, stare de colaps(insuficienta circulatorie periferica cu prabusirea tensiunii arteriale.

Ce se evita in momentul depistarii unei perioade febrile?
- Nu se agita copilul inutil!

Este un moment de panica pentru parinti, copilul plange, linistirea prin leganare este o metoda de calmare in multe cazuri, dar in aceasta problema o agitatie in plus nu va face decat sa creasca si mai mult temperatura corpului copilului. De asemenea, temperatura corpului adultului creste in momente de panica si agitatie si tinutul in brate al copilului va incinge corpul acestuia si mai mult.
- Se evita sursele de caldura!
Se dezbraca copilul de hainele in plus, daca doarme, nu se acopera cu asternuturi groase si se opresc sursele de caldura care sunt in apropierea copilului.
- Nu se administreaza alimente fierbinti!
Daca situatia nu este foarte grava, disconfortul nu atat de mare ca sa nu poata manca, atunci masa(lapte, ceai, alte alimete) nu se vor servi la temperaturi mari.
- Nu se face baie fierbinte!
Cand se descopera febra, se evita imbaierea cu apa foarte calda(se face o baie la temperatura corpului, chiar usor mai scazuta) si se evita joaca si agitatia in baie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu