Motto:


Menirea dintai a femeii este de a da nastere. Numai asa viata isi justifica continuitatea...







Menirea de mama este poate cel mai greu, profund si responsabil dar din tot ce poate fi oferit de viata. O lupta continua intre fericire, suferinta, este de la sine inteles ca a da viata este cel mai dificil si cel mai nobil examen sustinut de femeie. A fi mama este tocmai rezultatul acestui examen.







Ce fel de mama sunt? Alegerea este in bratele tale...doar deschide-ti sufletul, priveste-l si o sa simti!







Nenumaratelor femei care aleg aceasta provocare: misiunea de mama...







(De la un suflet de mama...)







sâmbătă, 23 ianuarie 2010

ALIMENTATIA ARTIFICIALA

ALIMENTATIA ARTIFICIALA

Laptele de vaca

Laptele de capra
Principii-reguli privind alimentatia artificiala
- Cum aleg biberonul potrivit?

- De ce oboseste copilul uneori in timp ce mananca?
- Cum se prepara laptele?

- Cum tin copilul in timpul alimentarii?
- Cum cere sugarul laptic?
- Ce se urmareste in timpul alimentatiei artificiale?
- Ce fac daca bebelusul nu este cooperant si refuza biberonul?

Alimentatia artificiala reprezinta alimentatia copilului numai cu lapte de alta specie decat laptele matern(uman) in primele 4 luni de viata.

Laptele de vaca
Laptele de vaca este considerat aliment periculos pentru sugari, exista anumite probleme ce pot aparea datorita alimentarii sugarului mic cu acest tip de lapte, care il fac sa fie impropriu.
De unde apar aceste probleme?
Continutul bacteriologic
Laptele uman este steril, cel de vaca are un continut microbian crescut datorita modului in care se recolteaza si se manipuleaza. Este un mediu propice pentru E.Coli. Exista totusi metode care pot inlatura riscul complicatiilor in timpul alimentatiei cu acest tip de lapte: supravegherea sanitar-veterinara a septelului, muls si manipulare in conditii igienice, pasteurizare, fierbere completa si suficienta(3-5 minute).
Conservarea industriala
Este o metoda care a facut din laptele de vaca un lapte bun de consum pentru sugari.
Exista doua procedee importante: dispersia grasimilor in urma careia rezulta un lapte antiputrefactiv/antidispeptic, constipant; alt procedeu(cel ce se foloseste mai des) consta in omogenizarea lipidelor si obtinerea unui lapte conservat in forma lichida sau uscarea simultana sub vid si obtinerea astfel a unui lapte in pudra(laptele praf).
Compozitia chimica
Compozitia chimica a laptelui de vaca nu este deloc adaptata nevoilor sugarului.
- Este prea bogat in factori de anabolism: are de 3 ori mai multe proteine, beta-lactoglobulina este predominanta in lactoser(antigenica, alergizanta, duce la hemoragii digestive oculte, anemie feripriva), lactoferina este insuficienta, Ig A de asemenea; Ca, P in cantitati mari. Toate acestea determina ficatul si rinichii sugarului sa depuna un efort crescut pentru eliminarea metabolitilor.
- Saruri minerale prea multe pentru sugar.
- Putine glucide ceea ce inseamna un aport mic de galactoza.
- Lipide saturate maldigeste, bogate in acizi grasi volatili, colesterol de 3 ori mai putin.
- Oligoelemente putine: Fe, vit C, D, acid folic.
Pediatrii si Comitetele de Nutritie si Pediatrie recomanda ca laptele de vaca sa fie administrat dupa varsta de 1 an pentru evitarea unor probleme grave:
- deficienta de Fe,
- deficiente nutritionale grave(chiar rahitism),
- deshidratare,
- risc de alergii.
Astfel, un preparat de lapte este considerat bun si nepericulos atunci cand este steril, instant si echilibrat nutritiv. Exista pe piata acest tip de lapte.

Laptele de capra este alergenic pentru sugar ca si laptele de vaca. Este sarac in vitamine, minerale, precum si in acid folic.

Principii-reguli privind alimentatia artificiala
Cum aleg biberonul potrivit?
Exista pe piata o multime de tipuri de biberoane de forme si marimi diferite, pot fi din sticla sau din plastic.
Este foarte importanta intretinerea acestora: spalare si sterilizare prin fierbere in apa sau in abur "la cald", sau cu solutii speciale "la rece". Curatarea si sterilizarea se fac dupa fiecare folosire.
De ce oboseste copilul uneori in timp ce mananca?
Atunci cand nu a fost aleasa o tetina potrivita pentru bebelus, orificiul fiind prea mic, copilul oboseste mult si chiar adoarme in timp ce mananca fara sa-si fi luat necesarul de care are nevoie.
Tetina nu trebuie sa fie nici prea mica nici prea larga ca laptele sa curga in jet pentru ca exista risc de inec.
Atunci cand se pregateste biberonul, tetina nu se atinge cu mana nici pe interior, nici pe exterior.
Cum se prepara laptele?
Laptele se prepara inainte de fiecare masa, in cazul in care se prepara pentru mai multe mese, va fi pastrat la frigider. Nu se toarna apa peste lapte, ci laptele(pudra) peste apa. Se agita foarte bine cu capacul inchis pentru dizolvarea perfecta. Daca nu este dizolvat bine, se infunda tetina si copilul oboseste, se agita, nu mai doreste sa manance. Se raceste in apa rece(atat cat este nevoie, initial apa a fost la temperatura de 50-60 grade Celsius) si se incearca pe dosul mainii. Cutia/punga se inchid ermetic si se pastreaza la loc uscat si rece(exclus frigider).
Cum tin copilul in timpul alimentarii?
Pozitia copilului poate fi identica cu cea a alaptarii la san. Copilul poate fi tinut ridicat sau semisezand, capul va fi pe bratul mamei. Atentie: copilul nu se tine culcat!
Copilul trebuie trezit daca adoarme in timpul alaptarii, se ciupeste usor de maini, picioare, obraji, nu se zguduie tare pentru ca se poate speria atat de tare incat poate sa ramana cu acea "frica de biberon". Se asigura inainte de masa permeabilitatea cailor respiratorii nazale(se pot face chiar spalaturi usoare cu ser fiziologic, daca exista probleme) pentru ca in timpul suptului bebelusul respira pe nas.
Biberonul se tine intr-o pozitie care sa asigure umplerea continua a tetinei pentru a nu inghiti aer.
In 15-20 de minute sugarul este alimentat, este timpul normal suficient unei mese la biberon. Poate fi intrerupt usor la final pentru eructatii. Daca adoarme spre final, nu va fi fortat si chinuit sa goleasca biberonul, existand risc mare de aspiratie. Nu se trece niciodata peste eructatie, regurgitare, pozitia este vertical cu capul pe umar si cu batai usoare cu palma pe spate.
Pozitia de culcat pe partea stanga usureaza eructarea, iar schimbarea pozitiei pe dreapta favorizeaza trecerea laptelui de orificiul pilor. Niciodata nu se va aseza sugarul pe spate dupa ce a luat masa!
Pozitia de securitate este in decubit ventral.
Cum cere sugarul laptic?
Normal sugarul cere hrana prin plans. Cand este satisfacut adoarme. Acestea sunt semnele sanatatii alimentare a sugarului. Atunci cand refuza alimentatia, este semn alarmant si la fel de alarmant cand prezinta foame excesiva, permanenta.
Ce se urmareste in timpul alimentatiei artificiale?
Curba ponderala este importanta si trebuie urmarita prin cantarire saptamanala, iar daca are diverse probleme(febra, diaree, varsaturi) se cantareste zilnic si nu se uita de recomandarile medicului.
Scaunele sugarului alimentat artificial sunt 2-3 pe zi si sunt in general mai consistente si mai colorate decat cele ale unui sugar alimentat la san.
Suplimentarea meselor se face la recomandarea medicului, aportul de vit K1, D, precum si Fe fiind necesare.
Ce fac daca bebelusul nu este cooperant si refuza biberonul?
Aceasta este poate una dintre cela mai grave probleme privind alimentatia sugarului cu biberon. Metodele de trecere peste aceasta neplacere trebuiesc gasite de catre mama impreuna cu bebelusul, uneori aceeasi metoda salvatoare nu mai functioneaza si a doua oara. Rabdarea rezolva acest caz aproape intotdeauna. Un copil nemancat, plans si agitat este si foarte obosit, adoarme usor si atunci este momentul in care poate fi pacalit si pentru ca instinctul de supravietuire este primordial in burtica micutului, el nu va refuza biberonul. Atentie insa sa fie trezit in timpul hranirii si atentie ca aceasta pacaleala sa nu devina un obicei. Sugarii sunt niste mici smecheri si uneori doar pentru a obtine atentie in plus din partea mamei, fac din acest obicei de refuz al biberonului o intamplare repetitiva, chinuitoare, care se transforma in obisnuinta.
Un alt truc salvator poate fi introducerea degetului mic si mangaierea buzelor bebelusului, inainte de introducerea biberonului. Desi pare flamand si ca abia asteapta biberonul este incredibil ca-l refuza si atunci trebuie oarecum pregatit usor terenul inainte.
Vorbele si soaptele calde ale mamei nu trebuie sa lipseasca din acest tablou. Chiar si o simpla privire in ochi si un zambet pot fi de ajuns. Copilul se poate linisti doar auzind vocea mamei, este tot ce-i trebuie atunci cand este agitat si infometat, unii bebelusi chiar arata o placere deosebita atunci cand li se vorbeste si sunt priviti in ochi in timp ce sunt hraniti.
Jocul cu manutele(mana mamei cu mana beblusului) poate fi o metoda de distragere a atentiei, o joaca ce-l tine preocupat pe timpul mesei si astfel poate sa manance linistit.
Leganatul usor si plimbatul prin camera ii calmeaza, dar daca devine obisnuinta pentru bebelus, va fi destul de chinuitor pentru mama.
Gasirea unui obiect ademenitor, o jucarie preferata care sa-l insoteasca in timpul mesei, poate deveni solutia salvatoare in multe cazuri.
Acestea sunt solutii salvatoare in cazul in care refuzul suptului apare din pricina micilor mofturi ale bebelusului, in alte cazuri(patologice), solutiile sunt diferite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu